Leuk hoor, die vrije dagen: maar wat vieren we eigenlijk met Pinksteren?

05.06.2022 08:02

Altijd lekker, een extra lang weekend. Maar wat vieren we nou eigenlijk met Pinksteren?

Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord ‘pentekostè’, wat vijftig betekent. Het wordt ook wel Sinksen genoemd. Dat heeft alles te maken met wanneer het elk jaar weer Pinksteren is: het is altijd 50 dagen na 1e Paasdag. We herdenken de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen en het begin van de Christelijke kerk.

O ja, dat was het

Toen Jezus volgens de christenen terugkeerde naar God, zou hij zijn apostelen hebben beloofd dat ze niet alleen zouden blijven; de Heilige Geest daalde op hun neer, zodat zij het verhaal over het leven en lijden van Jezus konden doorvertellen. Ofwel: het is het begin van de christelijke kerk, Pinksteren. En daarom al jarenlang voor velen een belangrijke dag. Officieel staat het niet in de wet dat werkgevers hun werknemers een vrije dag moeten geven op feestdagen, maar het is over het algemeen in de meeste bedrijven wel gebruikelijk. Pinksteren valt altijd op een zondag en een maandag.

Velen zullen het nu met een festival of een ander evenement vieren, of met familie samen zijn. Vroeger waren de tradities wel heel anders. Tot in de 19e eeuw bestond de gewoonte om een met bloemen, stro en kransen opgetuigde os of hamel door het dorp te leiden. Het mooiste meisje van het dorp werd dan tot pinksterbloem gekozen.

Lees ook
‘Mijn man verwachtte dat ik 4 dagen na mijn bevalling weer op een feestje kon zijn’