Kun je van heel hard hoesten een miskraam krijgen?
Als je zwanger bent wil je er niet over nadenken dat het ook mis kan gaan. De kans op een miskraam is gelukkig relatief klein, vooral na het eerste trimester. Maar toch kan een zwangerschap soms anders eindigen dan je had gehoopt. Maar hoe loop je een miskraam op? Kun je van heel hard hoesten een miskraam krijgen?
Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap tot twintig weken. Daarna heet het een stilgeboorte. Doordat er tijdens het samenkomen van de eicel en zaadcel een afwijking ontstaat, kan er een miskraam ontstaan. Hierdoor sterft je vruchtje en kan het niet meer normaal groeien. Zo’n tien tot vijftien procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 20.000 vrouwen een miskraam.
Miskraam oorzaak
De oorzaak van een miskraam is vrij wel altijd een afwijking in de chromosomen. Een miskraam is een afwijking die toevallig ontstaat bij de bevruchting van de eicel. Dit leidt dan tot een probleem bij je zwangerschap waardoor het embryo of de foetus niet verder kan groeien en daardoor wordt afgesloten. Een miskraam kan ook niet ontstaan door lichamelijke inspanning zoals fietsen, sporten of vrijen.
Kun je een miskraam krijgen van heel hard hoesten?
Het kan zo zijn dat je heel hard moet hoesten tijdens je zwangerschap, omdat je misschien wel een griepje te pakken hebt. Dan is er geen reden voor paniek, want heel hard hoesten zorgt namelijk niet voor een miskraam. Een miskraam kun je niet voorkomen of tegenhouden, maar heel hard hoesten zal zeker geen reden zijn voor een miskraam.
Wat te doen tegen het hoesten?
Als je veel en hard moet hoesten tijdens je zwangerschap kun je wat dingen proberen. Smeer bijvoorbeeld een klein beetje mentholzalf op je borst, voorhoofd en onder je neus. Dit heeft een verlichtend effect op je verkoudheid. Op de verpakking staat hoeveel en hoe vaak je het kunt gebruiken. Menthol onder de neus maakt de luchtwegen vrij en menthol op de borst werkt goed tegen de hoest. Als dit niet helpt en het hoesten aanhoudend is, kun je beter voor de zekerheden even contact opnemen met de huisarts.