“Ik moet er niet aan denken om mijn kind naar de opvang te brengen, dus ik verleng mijn verlof”

05.03.2023 18:58
verleng verlof

Voordat Froukje (32) een baby kreeg, was ze erg gericht op haar carrière. Het moederschap zou haar niet veranderen, zo dacht ze. Ze begreep dan ook niets van die moeders die zodra de kleine geboren was, stopten met werken. Totdat ze het zelf meemaakte.

Lees ook: Dit zijn je zwakste kanten in het moederschap volgens je sterrenbeeld

“Vanaf het moment dat ik mijn kleine meisje in mijn armen had, wist ik: ik kan jou nooit loslaten. Nu klinkt dat een beetje dramatisch en ik geef toe; die hormonen speelden een nógal grote rol, maar toch zat er een kern van waarheid in. Over twee maanden moet ik namelijk beginnen met werken, maar ik heb vakantiedagen en ouderschapsverlof opgenomen om nog een maand bij onze dochter te zijn.

Ik werk op een advocatenkantoor. Belangrijk werk, waar ik lang voor geleerd heb en waar ik – voordat mijn meisje er was – met ziel en zaligheid voor ging. Maar nu voelt het ineens zo onbelangrijk. Niet dat ik nooit meer zou willen werken, alleen het idee dat zij dan door een vreemde op de opvang wordt verzorgd en ik haar vier dagen per week moet achterlaten? Dat kan mijn moederhart nog even niet aan.

Voor mijn zwangerschap werkte ik ook al vier dagen: vier keer negen uur. Die vijfde dag maakte ik dan thuis nog wel eens wat af en ook in het weekend klapte ik regelmatig mijn laptop open. Geen enkel probleem, ik deed dat met liefde. Ik dacht dan ook dat ik niet terug wilde naar drie dagen. Maar nu begin ik te twijfelen. Want vooral ook die extra klusjes op m’n vrije dag en in het weekend? Dan heb ik nooit de volle aandacht voor mijn dochter.

Ik had gewoon nooit verwacht dat het moederschap me zó zou veranderen. Eerlijk gezegd vond ik al die kersverse ouders nogal zeikerds. Hoezo ‘je kunt niet aan het werk?’, het is toch juist lekker om je kind achter te laten en je weer jezelf te voelen? Nu heb ik spijt dat ik zo hard heb geoordeeld. Ik moet er niet aan denken om mijn kind naar de opvang te brengen, dus ik verleng mijn verlof. En daarna? Ik zie het wel. Als ik het echt niet trek, dan ga ik gewoon minder werken. Ze is maar een keer zo klein, daar wil ik ten volste van genieten.”

Lees ook: De gemiddelde ’thuisblijfmoeder’ werkt 96,6 uur per week