Is een ketting bij een baby omdoen gevaarlijk?
Het ziet er zoet uit, een ketting bij je baby. Grote kralen of een subtiel goud draadje om de nek. Kan het gevaarlijk zijn of is het een onschuldig sieraad?
Zeker barnsteenkettingen zijn populair onder jonge kinderen. Barnsteen wordt soms gebruikt in sieraden voor baby’s, zoals kettingen of armbanden, waarbij wordt beweerd dat het verlichting kan bieden bij het doorkomen van tanden. Het idee hierachter is dat barnsteen succininezuren bevat die vrijkomen bij contact met de warmte van de huid en mogelijk een kalmerend effect hebben. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat barnsteen een positief effect op de gezondheid heeft.
Ketting bij een baby gevaarlijk?
Er is officieel een waarschuwing in Nederland, ook wat betreft deze kettingen. Doe het niet. Kettingen kunnen verstikkingsgevaar opleveren als ze te strak om de nek van een baby zitten. Baby’s kunnen proberen aan de ketting te trekken, eraan te kauwen of erin verstrikt raken, wat ernstige verwondingen of verstikking kan veroorzaken.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de veiligheid van kettingen onderzocht. De NVWA stelt dat de kettingen voor baby’s gevaar kunnen opleveren tijdens het gebruik. Zeker die kralen die los kunnen komen kunnen een gevaar zijn. Baby’s kunnen in dit soort kleine onderdelen stikken. Een dun goud kettinkje kan ook gevaarlijk zijn, omdat het misschien te strak om de nek komt te zitten als je even niet oplet of als je kind slaapt. Je kunt dan beter kiezen voor een armband, zeker tot je kind 3 jaar oud is. En vergeet niet: sommige baby’s kunnen allergisch reageren op materialen in de ketting, zoals metalen of bepaalde edelstenen.
Bij het gebruik van sieraden is het belangrijk om de baby nooit zonder toezicht te laten, regelmatig te controleren op eventuele slijtage of schade, en de sieraden te verwijderen tijdens het slapen en tijdens situaties waarin het risico op letsel toeneemt. Laat je kind dus in geen enkel geval slapen met een ketting om.