In het eerste half jaar met een baby slaap je gemiddeld 2 uur per nacht minder

13.03.2023 16:20

Moe als moeder? Dat kan zeker kloppen, want je slaapt immers een stuk slechter als je eenmaal kinderen hebt. Zeker in het eerste jaar met een baby is het buffelen.

Volgens artsen en slaapspecialisten verliezen ouders van pasgeborenen vaak ongeveer twee uur slaap per nacht totdat de baby 5 maanden oud is. Vanaf dat moment totdat hun kind 2 jaar oud wordt, slapen ouders gewoonlijk een uur per nacht minder dan ze gewend zijn.

Slaapgebrek in het eerste jaar van een baby is heel normaal. Baby’s hebben immers nog geen vast slaapritme ontwikkeld en hebben behoefte aan frequent voeden, verschonen en aandacht. Dit kan leiden tot onderbroken nachten en een gebrek aan slaap voor de ouders.

Rustig aan

Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat het normaal is en dat het tijdelijk is. Het kan helpen om slaapmomenten te plannen en hulp te vragen van familie of vrienden.

Daarnaast kunnen ouders ook proberen om hun baby te helpen met het ontwikkelen van een slaapritme. Dit kan door een routine te creëren voor het slapengaan, zoals een badje, een boekje voorlezen of een slaapliedje zingen. Ook kan het helpen om de baby overdag voldoende te stimuleren en ’s nachts zo min mogelijk prikkels te geven.

Tot slot is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen als ouder. Probeer bijvoorbeeld overdag zelf ook te rusten en gezond te eten en te bewegen, zodat je voldoende energie hebt om voor je baby te zorgen.

Bron: Health Day