Hoe kun je zwanger worden van een meisje?

26.06.2023 07:00
hoe zwanger worden meisje

Er rust op weinig dingen zo’n groot taboe als genderdisapointment; het heel graag willen van een jongen of een meisje, maar het tegenovergestelde krijgen. En heel veel moeders hebben stiekem toch de wens om een meisje te krijgen – je bent zelf een meisje en wil graag een meisje. Daarom is een veelgestelde vraag dan ook: hoe kun je zwanger worden van een meisje? 

Er doen zich veel mythes de ronde over hoe je een dochter zou kunnen krijgen. Het dragen van een muts tijdens de conceptie zou bijdragen aan de kans om een dochter te krijgen. Maar ook je voeding, je slaaphouding en het moment waarop je je kind verwekt. Is dat echt zo?

LEES OOK: Deze 19 babynamen voor meisjes zijn op déze manier ook ontzettend leuk voor jongens

Hoe kun je zwanger worden van een meisje?

Laten we je maar uit de droom helpen: wat de mythes ook beweren, bewust dingen doen om een dochter te krijgen, dat werkt niet. Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat er geen verband is tussen het moment van de conceptie en het geslacht van het kind. Er worden nog steeds net zoveel mensen zwanger van een jongen als een meisje; de kans is 50/50.

Wanneer wordt geslacht baby bepaald?

Het geslacht van de baby ligt vast op het moment van de bevruchting en dat wordt bepaald door welke zaadcel de vrouwelijke eicel bevrucht. Nu krijgen we een biologielesje: de eicel bevat alleen maar een X-chromosoom, de zaadcel een X- óf een Y-chromosoom. Die van de man is bepalend voor het geslacht. Wordt het een jongen? Dan heb je een XY combinatie en bij een meisje een XX combinatie.

Over die chromosomen is wel wat bekend: zaadcellen met een Y-chromosoom zwemmen harder dan die met een X-chromosoom. Maar ze sterven ook sneller; als je alleen daarnaar kijkt zou het kunnen zijn dat bij seks vlak voor de eisprong de zaadcellen met een X-chromosoom meer kans moeten hebben, omdat ze langer blijven leven. Na de eisprong zouden de Y-chromosomen meer kans hebben omdat ze sneller zijn.

Medische ingrepen

In Nederland kun je de wetenschap niet inschakelen om het geslacht van je toekomstige baby te bepalen. Medische ingrepen op dit gebied zijn verboden. Natuurlijk kun je ‘de mythes’ wel toepassen.

Bron: Famme