Als een ogenschijnlijk gezonde baby plotseling overlijdt: de 7 oorzaken van wiegendood

15.11.2023 13:53

Je moet er niet aan denken: je legt je gezonde kindje op bed, en hij of zij wordt niet meer wakker. Het overkomt ongeveer 40 moeders en vaders per jaar in Nederland vanwege wiegendood.

Wiegendood, ook bekend als Sudden Infant Death Syndrome (SIDS), is een tragische gebeurtenis waarbij een ogenschijnlijk gezonde baby onverwacht sterft, meestal tijdens de slaap. De exacte oorzaak van wiegendood is niet volledig begrepen, maar er zijn enkele factoren geïdentificeerd die de kans erop kunnen vergroten. Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze risicofactoren zijn geïdentificeerd, het nemen van voorzorgsmaatregelen niet altijd een incident van wiegendood kan voorkomen. Hier zijn enkele factoren die de kans op wiegendood kunnen vergroten:

  1. Slaaphouding: Baby’s die op hun buik slapen, hebben een hoger risico op wiegendood. Het wordt aanbevolen om baby’s altijd op hun rug te laten slapen.
  2. Omgevingstemperatuur: Oververhitting kan een risicofactor zijn. Houd de slaapomgeving van de baby koel en vermijd het gebruik van te veel dekens of kleding. Door slechte ventilatie in de kinderkamer en te veel lagen beddengoed krijgt een kind het te warm. Dit noemen we oververhitting of warmtestuwing.
  3. Roken: Blootstelling aan tabaksrook, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte, verhoogt het risico op wiegendood.
  4. Matras en Beddengoed: Een te zacht matras of overmatig beddengoed kan het risico vergroten. Plaats de baby op een stevig, plat matras zonder extra kussens, dekens of speelgoed.
  5. Slaapomgeving: Een onveilige slaapomgeving, zoals het delen van een bed met volwassenen, kan het risico op wiegendood vergroten. Het wordt aanbevolen dat de baby in zijn eigen wieg of ledikant slaapt.
  6. Vroeggeboorte en laag geboortegewicht: Baby’s die te vroeg geboren zijn of een laag geboortegewicht hebben, hebben mogelijk een verhoogd risico.
  7. Leeftijd van de baby: Het grootste risico op wiegendood doet zich voor tussen de tweede en vierde maand van het leven.

Hoewel deze factoren de kans op wiegendood kunnen vergroten, is het belangrijk te benadrukken dat veel baby’s die aan deze risicofactoren worden blootgesteld, gezond en wel blijven. Het komt na 2 jaar een stuk minder vaak voor.