Geboorte met een vacuümpomp: wat zijn de gevolgen voor jou en je baby?

14.02.2023 10:53

Soms wil het gebeuren dat een baby er tijdens het persen niet goed uit komt. Je kunt dan de hulp nodig hebben van een vacuümpomp. Maar wat zijn de gevolgen hiervan, voor de moeder en de baby?

Een baby kan wellicht hoofdpijn en overprikkeling overhouden aan een bevalling waarbij dit nodig is geweest.

Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Zo zegt een verloskundige: “Er zijn ook baby’s die weinig last hebben van de vacuümpomp, maar de meesten merken er wel iets van”, vertelt ze. “Op zich logisch, want er is tijdens de bevalling getrokken aan hun hoofdje. Ik maak het zelf trouwens niet zo vaak mee; het afgelopen jaar twee keer.”

Dit gebeurt er met een vacuümpomp

Wat er precies gebeurt bij een bevalling met pomp? Een vacuümpomp kan worden gebruikt als hulpmiddel bij een bevalling als het nodig is om het kindje sneller ter wereld te brengen. Dit wordt een vacuümextractie genoemd. Hierbij wordt een zachte zuignap op het hoofdje van de baby geplaatst, die via de vacuümpomp voorzichtig wordt opgetild terwijl de moeder persweeën heeft. Dit kan nodig zijn als de bevalling niet vordert, als de moeder te vermoeid is om verder te persen of als het kindje in nood verkeert. De procedure wordt uitgevoerd onder begeleiding van een verloskundige of gynaecoloog en kan enkele risico’s met zich meebrengen, zoals een verhoogde kans op bloedingen of letsel aan het hoofdje van de baby. Maar soms is het niet anders.

En de gevolgen op de lange termijn dan? Die zijn ook onderzocht. Al hoeft het niet voor elk kind te gelden, natuurlijk. Het viel op dat meer baby’s geelzucht kregen na een bevalling met een vacuümpomp of verlossingstang. Ook hadden kinderen na een keizersnede vaker stofwisselingsziektes of obesitas. Bij andere ingrepen kwamen vaker luchtweginfecties of eczeem voor. Natuurlijk heb je het liever niet, een pomp, maar soms is er geen andere keuze en is het een goede beslissing om je kind gezond ter wereld te brengen.

Bron: nu.nl