Bewezen: door ronde Bibs speen meer spraakgebrek en kaakafwijkingen bij kinderen

08.07.2022 18:58
Bibs speen

Een ronde Bibs speen is populair bij baby’s en dreumesen – en hun moeders die ze kopen. Toch blijken deze spenen niet heel goed te zijn. Deskundigen vertellen aan Famme dat het kan leiden tot een spraakgebrek en een kaakafwijking bij baby’s en kinderen.

Veel kinderen tot drie jaar gebruiken nog een speen. En de leuke Bibs spenen zijn tegenwoordig helemaal in. Maar er blijken dus gevaren aan het gebruik daarvan te zitten.

Kaakafwijking door Bibs speen

Floor Tjon-A-San van logopediepraktijk Oost in Amsterdam legt uit: “Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat ‘rond’ gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden. Kinderen die een ronde speen gebruiken kunnen hier last van krijgen.” Ook preverbaal logopedist Maaske Treurniet herkent het probleem. Volgens haar geldt het niet alleen voor deze Bibs spenen, maar voor alle spenen die dezelfde vorm hebben. Maaske: “De tong gaat er laag van liggen, kinderen vertonen meer open mondgedrag en hebben meer kans op een overbeet.”

Spraakgebrek

Naast een kaakafwijking kan de speen ook zorgen voor een spraakgebrek, zoals bijvoorbeeld slissen. Tjon-A-San: “Het slissen heeft vaak te maken met het gebruik van een ronde speen. Zo kan slissen komen door slappe tongspieren, te weinig beheersing van de tongmotoriek en een open beet.” Het slissen komt volgens Tjon-A-San vaak voor samen met open mondgedrag. Dat houdt in dat kinderen door de mond ademen in plaats van de neus. Door het gebruik van een ronde, grote speen kan er een fout slik patroon ontstaan.

Orthodontische spenen

Deskundigen zeggen dat geen enkele speen goed is bij langdurig gebruik. Maar er is zeker een verschil in het soort speen. Orthodontische spenen zorgen minder voor problemen. Deze spenen zijn platter, waardoor een overbeet minder snel voorkomt. Dus als jij een speen kiest voor je kind, is het advies om een orthodontische speen te kopen, in plaats van een ronde Bibs speen.

Bron: Famme