Dit kun je het beste doen bij een onregelmatige cyclus en een kinderwens

27.01.2021 10:21

Als je cyclus niet regelmatig is, kan het lastig zijn om te weten op welke dag je dan precies vruchtbaar bent. Een ovulatietest kan daarbij helpen, maar hoe kun je het zelf een beetje goed plannen?

Er is sprake van een onregelmatige cyclus als je de ene maand eerder of juist later ongesteld wordt dan de andere maand.

Tellen maar

Meestal scheelt het dan zelfs een week en ook de duur van je menstruatie verschilt. Soms ben je 6 dagen ongesteld, soms maar 2. Ook is er sprake van een onregelmatige cyclus als je cyclus korter is dan 21 dagen of juist langer dan 35 dagen. Het is dan lastig om te zeggen wanneer je eisprong plaatsvindt. Meestal gebeurt dit 14 dagen na je eerste dag van je menstruatie. Een regelmatige cyclus duurt niet korter dan 21 en niet langer dan 42 dagen.

Hoe dit kan gebeuren? Wisselingen in de lengte van je menstruatiecyclus komen meestal door een tijdelijk verstoord hormonaal evenwicht. Het kan ook komen door stress en er kan eventueel een probleem zijn met je eierstokken, die verstopt kunnen zitten. Natuurlijk is het heel vervelend als je niet ongesteld wordt of als het heel lang duurt. Als de tijd tussen je menstruaties meer dan 6 maanden is, heet dat amenorroe.

Wat te doen

De periode tussen de eisprong en de volgende menstruatie wordt luteale fase genoemd: dit is de fase waarin je dus zwanger kunt zijn, maar waarin je dit nog niet weet. Als je eicel niet bevrucht is, dan komt je menstruatie na 2 weken op gang. Als dit weken langer duurt, kun je beter een afspraak maken bij de huisarts. En ook geldt: als je cyclus nooit twee keer even lang is, altijd korter of langer dan normaal, ga dan ook naar een arts om het even te laten checken. Meestal is er niets ergs aan de hand. Wil je zwanger worden, hou dan altijd je eigen cyclus goed bij en koop een bups aan ovulatietesten. Zo krijg je meer inzicht in wanneer je mogelijk zwanger kunt worden. Je kunt ook je temperatuur opmeten elke ochtend op hetzelfde tijdstip: als je ovuleert, ben net iets warmer dan normaal.

Lees ook
Chinouk was op haar 25e al in de overgang: “Ineens was mijn kinderwens van de baan”

Bron: Freya