Dit is de eerste kleur die baby’s écht goed kunnen zien
Een pasgeboren baby is nog zo slaperig en zoet en daar kun je als moeder urenlang naar kijken, maar je mini ziet zelf nog heel weinig. De eerste weken blijft dit eigenlijk zo.
Pas na ongeveer vier weken zien baby’s de eerste kleur en dat is rood.
Mama herkennen
Daarna volgen groen en geel. Mocht je dus willen dat je baby je ziet na een maandje, trek dan iets roods aan. Baby’s reageren daar vaak het eerst op. Na groen en geel komt daar ook blauw bij. Die basiskleuren zijn dus de eerste dingen die je baby van de wereld bewust ziet. Dus wil je spelen met je baby, koop dan iets in deze kleuren.
Zien ze ook iets ver weg? Nou, niet echt. Volgens de American Optometric Association (AOA) kan je kleintje zich het beste concentreren op dingen die 8 tot 10 centimeter van hun ogen verwijderd zijn. Dit betekent dat je baby je gezicht kan zien als je hem vasthoudt, maar hij kan moeite hebben om een ander gezicht aan de andere kant van de kamer te onderscheiden. Gezichten herkennen baby’s pas na een paar maanden: in het begin hoort je kleintje vooral je stem en ruiken ze je geur.
Wat ziet een baby voor die eerste maand? Een baby neemt in de eerste dagen en weken van zijn of haar leven vooral licht, vorm en beweging waar. Ook geluid horen ze al. Hij of zij reageert dan op prikkels in de omgeving. Maar de rest van de wereld is nog in zwart-wit, alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Baby’s zijn ook dol op felle contrasten: dus twee verschillende kleuren naast elkaar zijn heel interessant om mee te spelen.
Vanaf een half jaar kan een kindje bijna net zo goed zien als een volwassen mens. Op het moment dat je baby spullen gaat pakken, is de hand-oog coördinatie goed ontwikkeld. Dat gebeurt meestal net voor het half jaar.