Daniëlle verkoopt babykleding: ‘Zonder schaamte worden mijn foto’s gestolen, ik ben woest’
Daniëlle is boos: ze runt een eigen webshop, Mi Toetie. Maar zonder enige schaamte worden haar foto’s gebruikt op AliExpress. En dus zijn jonge kinderen zomaar opeens op een Chinese site te zien.
“Mijn passie voor babykleding is er altijd geweest, kleine sokjes, pakjes, truitjes en noem maar op! Ondanks dat ik zelf nog geen kinderen had is dit iets wat ik heel graag wilde doen. Na lang wikken en wegen ben ik het ook gewoon gaan doen!”
“Na het oprichten van een Facebookpagina genaamd Mi Toetie, ben ik begonnen met het verkopen van babyschoentjes. Lekker ouderwets noteerde ik door middel van een spreadsheet alle inkomende orders van de klanten welke bij mij iets wilde kopen. Na een week bleek al heel snel dat er onwijs veel vraag was naar babyschoentjes maar ook bijpassende kleding. Naast deze (voor mij toen nog hobby) werkte ik ook nog gewoon fulltime als secretaresse in Dordrecht. Iedere dag op en neer van Dordrecht naar Den Bosch, om rond etenstijd thuis te komen en snel achter de laptop te kruipen om alle klanten via Facebook te woord te staan en de bestellingen in te pakken.
De Facebookpagina bleef maar groeien met volgers en steeds meer mensen wilde iets bestellen maar ik had natuurlijk weinig voorraad want ik werkte vanuit een kleine slaapkamer (haha!). De eerste klantenfoto’s waarin kindjes jouw kleding dragen kwamen ook binnen en man man wat was ik trots, dit wilde ik nog veel meer doen!
Na een aantal weken werd het spreadsheet zeer onoverzichtelijk en moest er een andere manier komen om bestellingen te verwerken. Mijn vriend bedacht toen om zelf een webshop te bouwen, zo gezegd zo gedaan. Op 1 mei 2014 lanceerden wij de website: mi-toetie.nl. Vol verwachting zaten we samen achter de laptop met de refresh button onder de vingers en ja hoor, daar kwam onze eerste échte online bestelling.Zo trots dat we waren, dat dit echt gebeurde, het was een WOW-gevoel!
Maanden verstreken en onze fanbase op Facebook bleef maar groeien, we haalden de mijlpalen 10.000, 25.0000, 50.0000, 100.000 volgers en inmiddels meer dan 153.000! Ook op Instagram staan we sterk met maar liefst 37.000 volgers. Dit al komt natuurlijk niet zonder bloed, zweet en tranen. Want achter de schermen worden werkdagen gemaakt van 12, 14, 16 uur om alles in goede banen te laten blijven leiden. Dit als zelfstandige met nu inmiddels zelf een gezinnetje is dit zwaar. Ik ben zelf verantwoordelijk voor het werk want normaliter door wellicht 4 of 5 verschillende mensen wordt uitgevoerd en dit vergeten mensen soms weleens. Denk aan inkopen doen, boekhouding, foto’s maken van alle producten op de website maar ook flatlays maken om mensen kledingcombinaties te laten zien, vragen via Facebook- e-mail – en Instagram beantwoorden, de inkomende bestellingen afhandelen, bestellingen inpakken en ga zo nog maar even door. Er komt echt heel veel kijken bij het runnen van een webshop MAAR het plezier wat ik erin heb weegt niet op tegen al het harde werk, want het is en blijft mijn passie.
Maar dan… Krijgen wij ineens berichtjes van klanten met de vraag waarom wij kleding inkopen bij Aliexpress en dit voor absurde prijzen doorverkopen, we worden zelfs “oplichters” genoemd. Je begrijpt natuurlijk dat mijn mond openviel van verbazing. Deze klanten heb ik gevraagd om ons foto’s te sturen van de kledingstukken welke te koop zouden staan bij Aliexpress en wederom was ik in eerste instantie verbaasd maar daarna werd ik woest. Zonder enige toestemming, en lak aan onze copyright rechten worden foto’s van onze website gestolen, inclusief de foto’s van onze model-kindjes, en worden op Aliexpress geplaatst. De kleding wordt nagemaakt en wordt verkocht voor belachelijke lage prijzen. De kwaliteit is meestal echt belabberd slecht.
Onze handgemaakte kleding wordt in Nederland gemaakt, wederom ook weer door een zelfstandige ondernemer welke iedere dag met het zweet op de rug achter de naaimachine de kleding zit te maken. En dan verschijnt daar ineens op deze Chinese wereld-magnaat MIJN kleding, voor een habbekrats aangeboden. Met een heel andere kwaliteit. Natuurlijk hebben wij ons in allerlei bochten gewrongen om het offline te krijgen maar tevergeefs, ze hebben lak aan de regels en wetgeving en voeren hun verkoop gewoon door met gestolen foto’s over de rug van vaak kleine Nederlandse ondernemers die na alle belastingaftrek niet eens overhouden voor waar zij het voor verkopen. Om maar niet te spreken over de moeders van de kindjes, hun kindje staat ineens op Aliexpress zonder toestemming.
Zonder schaamte stelen ze, gebruiken ze je foto’s en verdienen ze over onze rug en het wordt tijd dat dit openbaar wordt gemaakt. Ik schrijf dit verhaal niet alleen, maar samen met tientallen webshops die hier mee te maken hebben. Groot of klein, wij worden belazerd en willen dat dit stopt! Het mag niet, het kan niet en het moet ophouden. Ze maken Nederlandse ondernemers kapot op deze manier.”
Tekst: Daniëlle van Uden, Mi Toetie