Corona in je zwangerschap? ‘Ongeboren jongens kunnen er in de buik minder goed tegen dan meisjes’

26.10.2021 12:24

Als je corona krijgt in je zwangerschap dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Je kunt er veel last van hebben, zeker in het laatste trimester. Nu hebben artsen en medici iets nieuws ontdekt: namelijk dat jongens in de buik meer last hebben van COVID-19 dan meisjes.

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Science Translational Medicine, dragen vrouwen die tijdens de zwangerschap COVID-19 oplopen minder antilichamen tegen SARS-CoV-2 op hun foetus over als de foetus mannelijk is in plaats van vrouwelijk, wat de grotere kwetsbaarheid van pasgeborenen en jonge kinderen zou kunnen verklaren.

Tweede vaccin nodig

Een tweede studie, ook gepubliceerd in Science, benadrukt het feit dat zwangere vrouwen absoluut een tweede dosis messenger-RNA (mRNA) -vaccin nodig hebben om adequate bescherming tegen COVID-19 te ontwikkelen.

Het was al bekend dat het risico op mortaliteit en morbiditeit tijdens de prenatale periode groter is bij jongensbaby’s dan bij meisjes. Vermoedelijk vanwege deze grotere perinatale kwetsbaarheid van jongens, doen pasgeborenen en jonge jongens het minder goed met COVID-19. Meer jongens dan meisjes ontwikkelen de ziekte SARS-CoV-2, het multisysteem-inflammatoir syndroom. Verschillende epidemiologische onderzoeken hebben ook aangetoond dat mannen met COVID-19, zelfs op volwassen leeftijd, drie keer meer kans hebben om op een intensive care-afdeling te belanden dan vrouwen en een groter risico lopen om eraan te overlijden.

Lees ook
Hoofdpijn tijdens de zwangerschap: waar komt het door?

Geldt alleen voor coronavirussen

Jongens krijgen minder antistoffen tegen het coronavirus mee als hun moeder in de zwangerschap corona heeft gehad. Daarin lijkt corona een uitzondering te zijn in vergelijking met andere virussen. Onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston keken naar de immuunrespons in de placenta en het navelstrengbloed van 68 zwangere vrouwen die besmet waren met COVID-19 tijdens de zwangerschap, van wie 34 een mannelijke foetus droegen en de andere helft een vrouwelijke foetus.

De onderzoekers maten veel lagere hoeveelheden antilichamen tegen COVID-19 bij moeders met een mannelijke foetus dan bij die met een vrouwelijke foetus. Een dergelijke discrepantie is echter niet waargenomen voor antilichamen tegen influenza en kinkhoest.

Bron: Le Devoir