Over het algemeen wordt aangenomen dat een rectale thermometer betrouwbaarder is dan een oorthermometer bij het meten van de lichaamstemperatuur, vooral bij baby’s en jonge kinderen. De rectale temperatuur geeft een nauwkeuriger reflectie van de kernlichaamstemperatuur, omdat het de temperatuur meet dicht bij het centrale deel van het lichaam. Moet je het dus 100% zeker weten, dan is via de anus de beste manier om iemands temperatuur te meten.
Het handige aan een thermometer
Een rectale thermometer wordt in de anus ingebracht, en hoewel het voor volwassenen misschien minder comfortabel is, wordt het als een betrouwbare methode beschouwd. Bij kinderen moet deze methode echter met zorg worden gebruikt om letsel te voorkomen en moet het comfort en de veiligheid van het kind altijd voorop staan.
Oorthermometers meten de temperatuur in het oor en zijn over het algemeen handiger, sneller en comfortabeler. Ze geven snel resultaten, maar de nauwkeurigheid kan beïnvloed worden door factoren zoals oorsmeer, de positie van de thermometer in het oor en het type oorthermometer. Meestal valt de koorts hier iets lager op uit. Heb je bijvoorbeeld 39 graden koort, dan kan het in je oor worden gemeten als 38,5 graden verhoging. Op kinderdagverblijven worden deze meestal gebruikt omdat het ook makkelijker toe te passen is.
Als je twijfels hebt over de gezondheid van jou of je kind, raadpleeg dan een medische professional.