Mag een baby volgens experts op de buik slapen?
Misschien weet je het antwoord al, misschien ook niet. Maar toch is dit goed om te weten voor elke moeder. Mag je baby wel of niet op zijn buik slapen? Experts zijn er duidelijk in: het antwoord is nee.
Pas als een baby sterk genoeg is en zichzelf om kan draaien, is het verantwoord. Zolang je baby dat niet kan en er is geen toezicht, is het niet veilig. Volgens de experts is de beste manier om te slapen voor een baby de rugligging.
Wiegendood
Een belangrijke reden dat experts adviseren om een baby niet op zijn buik te laten slapen, is dat de kans op wiegendood daardoor een stuk groter is dan als een baby op zijn rug slaapt. De meeste baby’s hebben het in hun slaap door als ze met hun gezicht ergens tegenaan liggen. Zij draaien dan vanzelf hun hoofd opzij. Maar het kan zijn dat een baby niet snel genoeg reageert, wat uitdraait op een gevaarlijke situatie.
Risico’s
Wanneer een baby op zijn buik slaapt, kunnen er vier problemen ontstaan. De neus en de mond van de baby kunnen tegen het matras gedrukt worden. Dit zorgt ervoor dat de lucht die wordt uitgeademd niet goed weggaat en het weer ingeademd wordt. Hierdoor krijgt de baby te weinig zuurstof. Het tweede probleem is dat met een buikligging het gezicht van de baby tegen het matras ligt en daardoor de druk op de onderkaak en neus groter is. Hierdoor vervormt de neus en kan er minder goed lucht door naar binnen. Dit kan zorgen voor ademnood. Het derde probleem is dat baby’s die op de buik liggen, zich makkelijker kunnen afzetten en verplaatsen. Zij schuiven vaak naar het hoofdeind, waar knuffelbeesten en hoofdbeschermers gevaarlijk kunnen zijn voor de baby. Het laatste probleem is dat de baby met een groot deel van zijn lichaam contact maakt met het matras. Hij kan hierdoor minder goed zijn warmte kwijt, waardoor hij het te warm kan krijgen.
Lees ook
Volgens experts is dit de beste kamertemperatuur voor baby’s om in te slapen